20 Kasım 2014

Yeşil Çay ve Unutkanlık

yeşil cay kanser kalp hastalığı ve unutkanlık
Daha önceki yazımda yeşil çayın kalın bağırsak kanseri hücrelerini öldürdüğünü ve bunun nasıl gerçekleştiği hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazımda da yine yeşil çay ile ilgili bulunmuş yeni bir veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen çaydır. Günlük kullandığımız siyah çay ise yine aynı bitkiden elde edilir. Ancak, siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulurken, yeşil çayın elde edilmesinde ise yapraklar toplanır toplanmaz kavrularak hızla kurutulur. Dolayısı ile siyah çay kurutulma esnasında oksijenle tepkimeye girer, buna karşın yeşil çay ise hızlı bir şekilde kurutulduğu için oksijen ile tepkimeye girmesine izin verilmez.

15 Kasım 2014

NSAID'ler bağırsak kanseri hücrelerinin ölmesini sağlıyor

kolon kanserinde aspirinin etkisi
Aspirin ve diğer steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (nonsteroidal antiinflammatory drugs, NSAID), kolon kanseri gelişimine karşı koruyucu etki gösteriyor. Bu ilaçlar bağırsak kanseri hücrelerinde belirli genlerde mutasyon taşıyan hücrelerin seçici bir şekilde ölmesini sağlamak adına apoptotik ölüm yolağının aktifleşmesini sağlıyor. Bu sonucun elde edildiği çalışma, Pittsburgh Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Tıp Fakültesinde görevli araştırıcılar tarafından gerçekleştirilerek Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.

7 Kasım 2014

Prostat kanseri riskini arttıran 23 genetik varyant belirlendi

prostat kanseri risk faktörü
Prostat kanseri oluşmasında aile öyküsünün olması en önemli risk faktörüdür. Babası ya da erkek kardeşi gibi yakın akrabasında prostat kanseri olan bir erkeğin prostat kanseri geliştirme riski, ailesinde prostat kanseri olmayan kişiye oranla, iki kat daha fazladır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı yüksek olan bu kanser üzerine çok yoğun araştırmalar yapılmaktadır.

2 Kasım 2014

Meme Kanserinde DNA Metilasyonu Önemi

DNA metilasyonu ve meme kanseri
Image credit: Danvasilis/Wikimedia Commons

DNA metilasyonundaki değişiklikler meme kanseri oluşumunda da etkili


Meme kanseri bazı ailelerde kalıtsal olarak görülmektedir. Ancak genetik yatkınlığa neden olan BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonlar, bazı ailelerdeki kalıtsal özellik gösteren kanser vakalarının sadece belirli bir kısmını açıklayabilmektedir. Dolayısı ile BRCA1 ve BRCA2 dışında henüz bilinmeyen ya da ortaya çıkartılamamış başka genetik faktörlerinde (epigenetik gibi) bu kanserin oluşmasına neden olabileceği akla gelmektedir.

Bu amaçla yapılan bir çalışmada, DNA metilasyonu ile ailesel meme kanseri arasındaki ilişki araştırıldı. Bu araştırmada, DNA metilasyonu olarak bilinen epigenetik bir değişikliğin meme kanseri aile hikayesi ile ilişkili olup olmadığı, meme kanseri açısından yüksek riske sahip ailelerdeki hastalıktan etkilenmemiş olan kadınlarda araştırıldı.

1 Kasım 2014

Akciğer Kanserinde Yeni Tedavi Geliştirildi

kanser tedavisinde yeni ilaclar

Araştırıcılar akciğer kanseri hücrelerinin kendi kendini yok etmesini sağlayan bir ilaç kombinasyonu buldu. Yapılan bu çalışmanın sonuçları, Liperpool'da düzenlenen Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü, Kanser Konferasında sunularak bilim dünyasına duyuruldu.


Sağlıklı hücreler normalde kullanılmadığı zaman ya da artık ihtiyaç kalmadığı zaman kendilerini yok etme programı olarak bilinen apoptoz işlemini başlatarak bir anlamda intihar ederler. Ancak kanser hücreleri bu intihardan kaçarak ölümsüz hale gelir ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar. Dolayısı ile tümör gelişimi gerçekleşir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın