27 Aralık 2015

E-sigara Dumanında Zararlı Moleküller Belirlendi

elektronik sigara ve etkileri


Elektronik sigaralar, duman yerine aerosol olarak isimlendirilen ve hava içinde yoğunlaşmış bir şekilde bulunan küçük likid partiküller üretmektedir. Penn State Tıp Fakültesinde araştırıcılar e-sigara içindeki serbest radikalleri ölçtüklerinde normal sigaraya oranla yaklaşık 100-1000 kat arasında değişen oranlarda daha az miktarlarda oldukça reaktif serbest radikalleri oluşturduğunu buldular.


Elektronik sigaralar oldukça reaktif olan serbest radikaller üretir. Bu serbest radikaller hücre hasarına yol açarak kansere neden olabilmektedir. Dolayısı ile kullanıcılara bir sağlık problemi oluşturabilmektedir.




E-sigaranın kullanımı artış göstermektedir. Yapılan anket çalışmalarında genç yetişkinlerin yaklaşık %20’sinin e-sigara denediği belirlenmiştir.

E-sigara nikotini su buharında kullanıcısına ulaştırır. Normal sigaralarda ise nikotin tütünün yanması ile kullanan kişiye geçer. Pil ile çalışan e-sigaralar normal sigaranın yerine alternatif bir ürün olarak piyasaya sunulmuş durumdadır.

Artan popülaritesine rağmen sağlık ürerindeki etkileri hakkında fazla bir bilgi henüz bilenmemektedir.
Halk sağlığı ve farmakoloji profesörü olan Dr. John P. Richie Jr., e-sigaraların daha sağlıklı ve normal sigaralar kadar zararlı olmadığına yönelik bir bakış olduğunu söylüyor. Ancak, e-sigara dumanını normal sigara dumanı ile kıyaslandığında daha az toksik madde içermesine rağmen, e-sigaranın içerisindeki potansiyel tehlikenin ortaya çıkartılması ve bunun en az seviyeye düşürülmesi gerektiğini vurguluyor.

Daha önceki çalışmalar, oksidatif stress ve hücre hasarına neden olan aldehitlerin az oranda bulunduğunu gösterdi. Fakat şu ana kadar serbest radikaller araştırılmadı ki bunlarda sigara dumanındaki oksidatif hasar vericilerin ana kaynağı durumundadır. Oldukça reaktif özellikte olan serbest radikaller sigara ilişkili kanserlerin, kalp hastalıklarının ve KOAH hastalıklarının temelini oluşturmaktadır. 

Araştırıcılar e-sigara aerosolü içerisindeki serbest radikalleri ölçtüklerinde, e-sigara içerisinde  normal sigara dumanına oranla 100 ile 1000 kat daha az serbest radikal olduğu bildiriyorlar.

Bu çalışma e-sigara aerosolü içerisinde serbest radikallerin oldğunu gösteren ilk araştırma olarak bilim literatüründe yerini almış bulunuyor ve araştırmanın sonuçları “Chemical Research in Toxicology” dergisinde yayınlanmıştır.

Bulunan serbest radikal miktarı hava kirliliği olan bir bölgeye kıyasla daha fazla ancak normal sigara dumanı ile karşılaştırıldığında daha az. E-sigarının serbest radikal oluşturma nedeni nikotinin cihaz ile yüksek sıcaklıklara ısıtılmasından kaynaklanıyor. 

E-sigaraların içerisindeki serbest radikallerin sağlık üzerindeki etkilerinin anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. Prof. Richie, e-sigaraların aerosolünün içerisinde bulunan serbest radikallerin varlığı nedeniyle, bunlara güvenilir denemeyeceğini belirterek. E-sigaraların potansiyel olarak zararlı olduğunu belirtiyor. Yapılan çalışmaların sonucunda e-sigaraların ne kadar zararlı olabileceği ortaya çıkarılmasını sağlayacaktır.


Kaynak:


Makale;

Reema Goel, Erwann Durand, Neil Trushin, Bogdan Prokopczyk, Jonathan Foulds, Ryan J. Elias, John P. Richie. Highly Reactive Free Radicals in Electronic Cigarette Aerosols. Chemical Research in Toxicology, 2015; 28 (9): 1675 DOI: 10.1021/acs.chemrestox.5b00220 

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın