17 Ekim 2014

Tekrarlayan kolon kanserinde biyobelirteç olarak 5 gen bulundu

biyomarker ve bağırsak kanseri
Kolon kanserlerinde yapılan bir araştırmada 5 farklı genin hastalık gelişiminde etkili olduğu bulundu. Bu genlerin farklı bir şekilde ifadelendiği ve kolon kanserinin sınıflandırılmasında da kullanılabileceği bildirildi. Bununla birlikte 5 genin analiz edilmesiyle tedavi için uygun kararlarında verilmesinin mümkün olduğu da çalışma sonucunda ortaya çıkarıldı. Bu çalışma, Dr.David Garcia-Molleví’nin önderliğinde Catalan Institute of Oncology-Bellvitge Biomedical Research Institute’de yapıldı.

Kolon kanseri için Biyobelirteç Arayışı






Kolon kanseri her iki cinsiyette de görülür ve sıklığı oldukça yüksektir. Kolon kanseri tanısı alan hastaların büyük bir çoğunluğunda hastalığın derecesi orta evrelerdedir. Bu nedenle tedavi için kesin olarak kullanılabilecek ele alınır bir kriter bulunmamaktadır. Dolayısı ile kemoterapiden faydalanacak hastaların ayırımının iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir.  

Her bir tümörün özelliklerinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için biyobelirteçlerin bulunması gerekiyor. Belirlenen bu biyomarkerlar her bir hasta da hastalığın gelişimi hakkında ipucu veribilecek özellikte olması tercih ediliyor. Bu nedenlerle hem tümör dokusundaki kanser hücreleri hem de tümör dokusunda bulunabilen normal hücreler biyobelirteç araştırmaları için önemli birer kaynak durumuna geliyor.



Tümör mikroçevresinin biyobelirteçlerin bulunması amacıyla çalışılması kanser araştırmalarında önem kazanıyor.

Bu çalışmada araştırıcılar tümör mikroçevresinde ifade edilen 5 farklı genin araştırılmasıyla, kolon kanserinden müzdarip olan hastalarda hastalığın prognozunun doğru bir şekilde tahmin edilmesini sağlayacağını buldular. Rutin teknikler kullanılarak sadece bu 5 genin araştırılması, kolon kanserinin tekrarlama olasığı hakkında doğru bir bilgi verirken aynı zamanda kolon kanserinde 2. evre olan hastaların kemoterapiye karşı vereceği cevabın da tahmin edilmesinde kullanılabileceği belirlendi. 

Yapılan araştırmada belirlenen genler PDLIM3, AMIGO2, SLC7A2, ULBP2 ve  olarak isimlendirilmektedir. Belirlenen bu genlerin tam adları aşağıda verilmiştir.

PDLIM3: PDZ And LIM Domain 3
AMIGO2: Adhesion molecule with Ig-like domain 2
SLC7A2: Solute carrier family 7 (cationic amino acid transporter, y+ system), member 2
ULBP2: UL16 binding protein 2
CCL11: Chemokine (C-C motif) ligand 11



Orijinal Araştırma

Mireia Berdiel-Acer, Antoni Berenguer, Rebeca Sanz-Pamplona, Daniel Cuadras, Xavier Sanjuan, Maria José Paules, Cristina Santos, Ramon Salazar, Victor Moreno, Gabriel Capella, Alberto Villanueva, David G Molleví. A 5-gene classifier from the carcinoma-associated fibroblast transcriptomic profile and clinical outcome in colorectal cancer. Oncotarget, Ağustos, 2014

Son Yazılar


Bu yazıyı aşağıdaki butonları kullanarak paylaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın