14 Ekim 2014

Kanserden korunma yolları nelerdir

kanserden nasıl korunulurKanserden korunma yöntemi olarak dikkate alabileceğiniz bazı  bazı öneriler, Avrupa Birliğinin dördüncü kanserle mücadele kodunda hazırlanarak Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından yayınlanandı.

Bu konuya ilgili olan bilim insanları tarafından 2 yıl süren bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan bu öneriler tamamen bilimsel kanıtlara dayalı bir şekilde hazırlandı. Daha sağlıklı bir hayat sürülmesi ve kanser hastalığının engellenmesinin amaçlandığı ilgili metinde  kanserle mücadelenin ana unsurunun, bu hastalığın önlenmesi ve sağlıklı yaşam stratejileri olduğu vurgulandı. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansına (IARC) Türkiye'nin de üye olduğunu ve raporun hazırlanmasına katkı sağlandığını bildirdi.



Raporun 3 kademeden oluştuğunu, bugün açıklanan bölümün birinci kademe olduğunu ifade eden Gültekin, ikinci kademede toplumun kanserle ilgili sorularına yanıtlar bulunacağını, üçüncü kademede ise sağlık profesyoneleri olan uzmanlara yönelik kanıta dayalı bilimsel raporlar yer alacağını söyledi.

Gültekin, alınan karar doğrultusunda AB üyesi ülkelerin ulusal kanser kontrol programları hazırlayacağını belirterek, "Bu kontrol programlarıyla kanserle mücadelede nereden nereye gelindiğine bakılacak. Türkiye kanser kontrol programını bir çok ülkeden önce hazırladı ve uygulamaya koydu" diye konuştu.

AB yılda kanser için 168 milyar avro harcadığını, bunun sadece %2,7' sinin kanseri önlemeye yönelik olduğunu vurgulayan Gültekin, 2020'ye kadar bu oranın artmasının ve tarama programlarının geliştirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Buna göre Avrupa Birliği 4. Kanserle Mücadele Kodunda yer alan uyarı ve önlemler aşağıda verilmiştir.

Kanserden korunmak için dikkat edilmesi gereken uyarılar ve önlemler


Başta sigara olmak üzere tütün ürünlerini kullanmayın. Ev ve iş yerinizin dumansız olmasını sağlayın ve bunun için ev ve iş yerinde sigara içilmemesini sağlayın.

Pasif içicilikten uzak durun sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

Egzersiz ve yürüyüş gibi hareketlilikleri yaşamınıza dahil edin. Hareketsiz geçirdiğiniz zamanları en aza indirmeye çalışın

Sağlıklı vücut ağırlığınıza ulaşmak ve sonrasında da bu kiloyu korumak için çalışın.




Tahıl, baklagil, sebze ve meyve içeren beslenme tarzını benimseyin, kısacası sağlıklı beslenin. Özellikle şekerli çeçekler başta olmak üzere yüksek kalorili gıdalar tüketmemeye çalışın.

Kanseri önlemek için hiç alkol tüketmemek daha fazla önerilmekle beraber eğer alkol tüketecekseniz de bunu sınırlayın.

Kendinizin ve çocuklarınızın aşırı derecede güneş ışınına maruz kalmamasını sağlayın. Bunun için güneş koruyucu özellikte olan kremleri kullanabilirsiniz.

İş yerlerinizde kansere yol açabilecek etkenlerden güvenlik ve sağlık talimatlarını okuyarak korunun.

Evinizdeki radon düzeyinin yüksek olup olmadığını öğrenin ve eğer yüksekse gerekli önlemleri alın.

Kanserden korunmak için özellikle kadınların dikkat etmesi gereken uyarılar ve önlemler


Emzirmek meme kanseri gelişim riskini düşürmekte ve meme kanseri olmadan bir yaşam sürebilmenizin kapılarını açabilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzu emzirmeniz, tabiki sağlık açısından uygun olduğu sürece, kanser riskinin azaltılması için tavsiye edilmektedir.

Bazı kanserlerin gelişim riskini arttırdığı bilinen Hormon Replasman Tedavisinin (HRT) bu kullanımını sınırlayın.

Çocuklarınızın Hepatit B ve HPV aşılama programlarına alınmasını sağlayın.

Meme kanseri, Rahim ağzı kanseri, kolon kanseri ve rektum kanserleri için gerçekleştirilen tarama programlarına katılmayı ihmal etmeyin.

Bu raporda verilen temel uyarı ve önlemleri dikkate alarak siz de kanserden korunabilir ve sağlıklı bir yaşamın ilk adımlarını atmaya başlayabilirsiniz.


İlginizi çekecek diğer yazılar






Yazıyı aşağıdaki buyonlar aracılığı ile paylaşabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın