23 Ekim 2014

Besin takviyelerine dikkat

Birçok kanser hastası internet ve tanıdıklarından duyduğu bilgilerle vitaminler, mineraller ve bitkiler gibi diyet takviyeleri kullanıyor. Ancak bu durumu doktorlarına söylemekten çekiniyorlar. Hasta ile doktor arasındaki bu iletişim bozukluğu hastalar, doktorların bu yaklaşımlara karşı olumsuz olduğunu hissettikleri için oluşuyor. 

Bunun bir sonucu olarak kanser hastaları diyet önerileri ile ilgili bilgileri güvenilmez kaynaklardan alarak kendilerini gereksiz yere riske  atıyorlar.


Tedavi amacıyla kullanılan bu diyet önerilerinin hakkında bilgi sınırlı olduğundan Texas Medical Branch Üniversitesi'nden araştırmacılar bir derlemede kanser hastalarının bakımında besin takviyesi kullanımının yönetimi için hasta ve doktor arasındaki iletişimin iyileştirilmesinin önemli olduğunu vurguladılar. Araştırıcıların bu makalesi Current Oncology Reports isimli dergide yayınlandı.



Dünyada, 2012 yılında bu tür diyet takviyelerine harcanan miktar yaklaşık 96 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Devam eden araştırmalara rağmen, kanser tedavisinde diyet takviyelerinin etkinliği hakkında az bilgimiz bulunuyor. Ne olursa olsun, birçok çalışma bu hastaların çoğunda besin takviyeleri gibi kendilerinin seçtiği tamamlayıcı kanser tedavisi formlarının kullandığını doğruladı.

Bu diyet takvileri hakkında bilginin az olması nedeniyle kanser hastalarının kullandıkları vitamin, bitki gibi besinleri doktorlarından saklamaması hastaların yararına olacaktır. Bilinçsiz bir şekilde kullanılan bu ürünler doktorunuzun uyguladığı tedavi sürecini etkileyerek kullandığınız ilaçların etkisinin azalmasına daha da önemlisi sağlığınızı tehlikeye sokacak yan etkilerin oluşmasına yol açabilir.

Bu nedenle bilinçsiz bir şekilde besin takviyesi kullanmamak ve bu takviyeleri doktorunuza danışarak kullanmanız hastalığınızın kontrolden çıkmaması için gerekli olan bir koşuldur.


Orjinal Araştırma Makalesi

Moshe Frenkel, Victor Sierpina. The Use of Dietary Supplements in Oncology. Current Oncology Reports, September 2014 DOI: 10.1007/s11912-014-0411-3


İlgili diğer yazılar

Kanser tedavisinde kişiye özel yaklaşım

Kanserden korunma yolları nelerdir

Yeni Kanser Aşıları ve İnhibitörleri Geliştirildi

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın