31 Ekim 2014

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Kanseri Nasıl Anlasılır
Pankreas kanseri tanısı zor olan sinsi bir hastalıktır. Bu hastalığın başlıca belirtileri;

* Nedensiz karın ağrıları

* Sindirim sistemi bozuklukları

* Bulantı

* Kusma

* Zayıflama

* Sırt ağrılarıdır.

Bu şikayetlerin olması durumunda pankreasta bir bozukluk olabileceğine dikkat çeken Dr. Taşçı pankreas kanserinin erken aşamada anlaşılmasının hastanın daha uzun bir yaşam sürebilmesini sağlayacağını belirtti.






Pankreas kanserinin nedenlerinin de çeşitli etkenler olduğu biliniyor. Bunların içerisinde genetik faktörlerin yanında alkol, sigara ve tütün ürünlerinin kullanılması ve yağlı yiyecekler gibi çevresel faktörlerde büyük rol oynuyor.

Prof. Dr. Hasan Taşçı, “Pankreas organının, karın boşluğunda, midenin arkasında, on iki parmak bağırsağı ile dalağın arasında, bel omurlarının, aort ve vena kava gibi kalptan giren büyük damarların önünde yer alıyor. Pankreas, vücudun şeker metabolizmasında rol aldığı aynı zamanda protein sindiriminde de önemli rol oynar. Vücudumuzda geri planda kalıyor gibi görünmesine rağmen çok büyük görev üstlenen bir organımızdır. Pankreasın karın içindeki derin yerleşimi ve önünde bazı organların bulunması tanıda zorluğa neden olduğundan, hastalığın tanısının büyük bir kısmı ileri evrede konmaktadır. Pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı, yağlı-kızarmış yiyecekler, erkek cinsiyet ve siyah ırk büyük risk faktörlerindendir” dedi.

Pankreas kanserinin en belirgin belirtilerinin hızlı kilo kaybı ile karında kitle-ağrı, bulantı ve kusma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Taşçı, “Pankreas baş kısmında bir kitle oluşursa, sarılık ortaya çıkar ve en erken teşhis edilebilenler de pankreas başı kanserleridir. Pankreasın baş kısmının kanserleri erkenden sarılıkla ortaya çıktığı için bu hastalar erken teşhis bakımından şanslı hastalardır.

Pankreas Kanserinin tedavi yöntemleri arasında en etkili çözüm cerrahi müdahaledir. Kan tahlilleri, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ve MR gibi radyolojik yöntemler hastalığın tanısının konmasında büyük faydalar sağlamaktadır” dedi.

Kanser hastalıklarından ölüm listesinde pankreas kanserinin ilk sıralarda olduğunu belirten Taşçı, her kanser hastalığında olduğu gibi pankreas kanserinde de erken teşhis hastanın ömrünün uzamasında en büyük rolü oynamaktadır dedi.





Prof. Dr. Hasan Taşçı, “Anlamlandırılamayan karın ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları, diyabetin ortaya çıkması, zayıflama, sırt ağrıları gibi durumlarda pankreasta bir bozukluk olduğu akla gelmelidir” ifadelerini kullandı.

Tanısı zor koyulan bir kanser türü olan pankreas kanserinin oluşumunda da diğer kanserlerde olduğu gibi bazı genlerdeki mutasyonların oluşup bunların zamanla birikmesi ve bu mutasyonlara bağlı olarak çeşitli sinyal iletim yolaklarında bozuklukların meydana gelmesi etkili oluyor.

Pankreas kanserinde kontrolsüz hücre çoğalmasına neden olan bu sinyal iletim sistemlerinin spesifik bir şekilde baskılanmasını sağlayacak olan ilaçların geliştirilmesi bu kanser türünün tedavisi için önemli bir adım atılmasını sağlayacaktır.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz

Diğer Yazılar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın