1 Kasım 2014

Akciğer Kanserinde Yeni Tedavi Geliştirildi

kanser tedavisinde yeni ilaclar

Araştırıcılar akciğer kanseri hücrelerinin kendi kendini yok etmesini sağlayan bir ilaç kombinasyonu buldu. Yapılan bu çalışmanın sonuçları, Liperpool'da düzenlenen Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü, Kanser Konferasında sunularak bilim dünyasına duyuruldu.


Sağlıklı hücreler normalde kullanılmadığı zaman ya da artık ihtiyaç kalmadığı zaman kendilerini yok etme programı olarak bilinen apoptoz işlemini başlatarak bir anlamda intihar ederler. Ancak kanser hücreleri bu intihardan kaçarak ölümsüz hale gelir ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar. Dolayısı ile tümör gelişimi gerçekleşir.


İngiltere'de Kanser Araştırması Gerçekleştiren bir grup araştırıcı, akciğer kanseri hücrelerindeki bu hatayı onaran bir yöntem geliştirdi. Buna göre akciğer kanseri hücrelerinin kendini yok etme programı yeniden düzenlenerek aktif hale gelmesi ve kanser hücrelerinin ölmesi sağlandı.


Akciğer kanser hücreleri ve farelerin kullanıldığı bu çalışmada, TRAIL ve CDK9 inhibitörü olarak bilinen iki ilacın birlikte kullanıldığı zaman hücrelerin ölmesini sağlayan moleküler anahtar mekanizmanın değişmesine neden olduğunu ve bu değişikliğinde kanser hücrelerini ölmeye zorladığı gösterildi.

UCL Kanser Enstitüsünden Araştırmayı yürüten Professor Henning Walczak çalışmanın sonucu ile ilgili olarak, akciğer kanseri hücrelerinin kendilerini öldürmelerini sağlayan kontrol programının yeniden düzenlenmesi ile tedavi için tamamen yeni bir yöntem ortaya çıkmakta olduğunu ve bu yaklaşımın normal sağlıklı hücrelere zarar vermediğini söyledi.

Bu çalışmanın bir sonraki aşamasının ise böylesi bir tedavi yaklaşımının diğer kanser hücrelerinde de etkili olup olmayacağının araştırılması olacağını bildiren Professor Henning Walczak, elde edilen bulguların son aşamada kanser hastalarının tedavisi için kullanılabilecek bir hale gelmesini ümit ettiklerini söyledi.

Bu çalışmanın kanser hücrelerinin nasıl hayatta kalabildiklerini anlamaya yönelik araştırmaların bir ürünü olarak ortaya çıktığı ve bu konudaki bilgilerin tam olarak anlaşılması ile akciğer kanseri hastaları için gelecek 20 yıl içinde etkili bir tedavi yönteminin bulunabileceğini araştırıcılar tarafından bildirildi.

Yapılan bu araştırmalardan elde edilecek bulguların bir araya getirilmesi ile akciğer kanserine ek olarak diğer kanser türlerinin de tedavisi için yeni yöntem ve ilaçların bulunması sağlanarak daha etkili ve verimli tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine bir adım daha yaklaşmış olacağız.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz.




Kaynak

Cancer Research UK. "Scientists trigger self-destruct switch in lung cancer cells." ScienceDaily. 30 October 2014. www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141030213717.htm


Diğer yazılar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın