2 Kasım 2014

Meme Kanserinde DNA Metilasyonu Önemi

DNA metilasyonu ve meme kanseri
Image credit: Danvasilis/Wikimedia Commons

DNA metilasyonundaki değişiklikler meme kanseri oluşumunda da etkili


Meme kanseri bazı ailelerde kalıtsal olarak görülmektedir. Ancak genetik yatkınlığa neden olan BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonlar, bazı ailelerdeki kalıtsal özellik gösteren kanser vakalarının sadece belirli bir kısmını açıklayabilmektedir. Dolayısı ile BRCA1 ve BRCA2 dışında henüz bilinmeyen ya da ortaya çıkartılamamış başka genetik faktörlerinde (epigenetik gibi) bu kanserin oluşmasına neden olabileceği akla gelmektedir.

Bu amaçla yapılan bir çalışmada, DNA metilasyonu ile ailesel meme kanseri arasındaki ilişki araştırıldı. Bu araştırmada, DNA metilasyonu olarak bilinen epigenetik bir değişikliğin meme kanseri aile hikayesi ile ilişkili olup olmadığı, meme kanseri açısından yüksek riske sahip ailelerdeki hastalıktan etkilenmemiş olan kadınlarda araştırıldı.



Lissette Delgado-Cruzata, Hui-Chen Wu, Yuyan Liao, Regina M Santella ve Mary Beth Terry isimli araştırıcılar tarafından gerçekleştirilen bu çalışmanın sonuçları Epigenetics isimli bilimsel dergide yayınlanarak paylaşılmıştır.




New York'da Kolombiya Üniversitesi Tıp merkezinde yapılan bu çalışmada DNA metilasyonunun meme kanseri ile ilişkisi incelendi. Özellikle DNA metilasyonu ile  meme kanseri açısından yüksek riske sahip olan ailelerde hastalığı taşımayan kadınlarda araştırıldı. Çalışma grubunu oluşturan bu kandınlardan alınan kan örnekleri alınarak lökosit olarak bilinen beyaz kan hücrelerindeki DNA metilasyon düzeyleri araştırıldı. Çalışmada araştırıcılar, LINE-1, Alu ve Sat2 için DNA metilasyon düzeylerini 333 kişide çalıştı.

Bu çalışmanın sonucuna göre, lökositlerdeki DNA metilasyon seviyesinin kanser hastalığı olmayan kadınlarda, aynı ailede hastalığa yakalanmış kiişilere kıyasla değişiklik gösterdiği belirlendi. DNa metilasyon düzeyindeki bu değişikliğinde aile içinde bazı bireylerde meme kanserinin görülürken diğerlerinde olmamasının nedenini açıklayabilecek olan bir faktör olduğu öne sürüldü.

Yüksek derecede kanser öyküsü bulunan ailelerde, beyaz kan hücrelerinin total DNA metilasyonunun düşük olduğu belirlendi ve bu durumun bu ailelerde meme kanserinin çok sık olarak gözlenmesinin bir açıklaması olabileceği ileri sürüldü.

Buna ek olarak meme kanserinin aile içerisinde çok fazla görülmesi, epigenetik değişikliklere ek olarak ailenin paylaştığı diğer genetik özelliklere ve çevresel faktörlerin varlığını da göstermektedir.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz

Kaynak
ScienceDaily; Landes Bioscience. "Epigenetics of breast cancer family history." www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140107172017.htm

Orjinal Makale

Lissette Delgado-Cruzata, Hui-Chen Wu, Yuyan Liao, Regina M Santella, Mary Beth Terry. Changes in DNA methylation by extent of breast cancer family history in unaffected women. Epigenetics, 2014; 9(2) DOI: 10.4161/epi.26880

Benzer yazılar

Kolorektal Kanser ve DNA Metilasyonu

Kolon Kanserinde Epigenetik Değişiklikler

Kanserin Erken Tanısı İçin Biyobelirteçler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın