20 Kasım 2014

Yeşil Çay ve Unutkanlık

yeşil cay kanser kalp hastalığı ve unutkanlık
Daha önceki yazımda yeşil çayın kalın bağırsak kanseri hücrelerini öldürdüğünü ve bunun nasıl gerçekleştiği hakkında bilgiler vermiştim. Bu yazımda da yine yeşil çay ile ilgili bulunmuş yeni bir veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen çaydır. Günlük kullandığımız siyah çay ise yine aynı bitkiden elde edilir. Ancak, siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulurken, yeşil çayın elde edilmesinde ise yapraklar toplanır toplanmaz kavrularak hızla kurutulur. Dolayısı ile siyah çay kurutulma esnasında oksijenle tepkimeye girer, buna karşın yeşil çay ise hızlı bir şekilde kurutulduğu için oksijen ile tepkimeye girmesine izin verilmez.





Hem siyah çay hem de yeşil çay kafein içermektedir. Ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Her iki çayın da antioksidan özellikleri vardır. Miktar açısından dikkate alındığında yeşil çay daha hızlı kurutulduğu ve daha az işlem gördüğü için içerisindeki antioksidan miktarı siyah çaya oranla daha fazladır.

İsviçre'de bulunan Basel Üniversitesi’nde çalışan bilim adamlarının yaptıkları araştırmada, yeşil çay ekstresinin beyin faaliyetlerini güçlendirerek hafıza üzerine etki ettiğini buldular. Araştırmanın sonuçları ''Psychopharmacology'' isimli bilimsel dergide yayımlandı.

Basel Üniversitesi'nde yapılan bu çalışma, yeşil çay özünün beyin aktivitesini arttırdığını ortaya çıkardı. Ayrıca,  yeşil çayın, psikiyatrik hastalıklar nedeni ile hafıza kaybı yaşayanların iyileştirilmesinde etkili olabileceğini gösteriyor.

Araştırmaya katılanlardan bazılarına  yeşil çay özünün bulunduğu bir içecek verildi ve daha sonra bu kişiler hafıza testine tabii tutuldu ve beyin görüntüleri incelendi.

Yeşil çay içenlerin beynindeki parietal ve ön prefrontal korteks bölümleri arasındaki bağlantının arttığı ve bu kişilerin testlerde daha başarılı olduğu belirlendi.

Daha önce kanserle mücadele de etkili olduğu ve kalp-damar hastalıklarına iyi geldiği ortaya çıkan yeşil çayın ilk kez, başta hafıza olmak üzere bilişsel faaliyetleri de güçlendirdiği kanıtlanmış oldu.

Tadı her ne kadar iyi olmasa da (çoğu kişiye göre) belirli aralıklarla yeşil çay tüketmenin sağlık açısından yararlı olabileceği yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmaktadır. Yeşil çay içerek, kanserden korunduğunuz gibi aynı zamanda kalp damar hastalıklarından ve unutkanlıktan da korunabilirsiniz.

Bu yazıyı aşağıdaki linkleri kullanarak paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın