7 Kasım 2014

Prostat kanseri riskini arttıran 23 genetik varyant belirlendi

prostat kanseri risk faktörü
Prostat kanseri oluşmasında aile öyküsünün olması en önemli risk faktörüdür. Babası ya da erkek kardeşi gibi yakın akrabasında prostat kanseri olan bir erkeğin prostat kanseri geliştirme riski, ailesinde prostat kanseri olmayan kişiye oranla, iki kat daha fazladır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı yüksek olan bu kanser üzerine çok yoğun araştırmalar yapılmaktadır.



Bu araştırmalardan Moffitt Kanser Merkezi & Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir çalışmada prostat kanseri gelişmesini etkileyebilecek olan 23 yeni genetik varyant belirlendi. Yapılan meta-analizde 87.040 bireyde yapılmış olan çalışmalar istatistiksel olarak yeniden değerlendirildi. Daha önce yapılan genom çapında ilişkilendirme analizleri (Genome-wide association studies, GWAS) sonucunda Avrupa kökenli kişilerde 76 genetik varyant belirlenmişdi.

Bu çalışmada ise 10 milyondan fazla sayıda tek nükleotid polimorfizminin 43.303 protat kanseri hastası ve 43.737 sağlıklı bireyde meta-analizi yapıldı. Çalışma grubunu oluşturan bireylerin, Avrupa, Afrika, Japonya ve Latin kökenli olduğu bildirildi.




Moffitt Kanser Merkezi & Araştırma Enstitüsü'nde görevli olan Dr. Thomas A. Sellers, Dr. Jong Park ve Dr. Hui-Yi Lin tarafından yürütülen bu çalışma 14 eylül tarihli Nature dergisinde yayınlandı.

Yapılan bu çalışmanın sonuçlarına göre prostat kanseri ile ilişkili olan genetik varyantların sayısı 100'e ulaştı. Bu genetik varyantların test edilmesi prostat kanseri olma ihtimali olan erkeklerin tanımlanmasını sağlayabilir. Ayrıca çalışmada belirlenen bu varyantları taşıyan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riskinin normalden 6 kat daha fazla olduğu bildirildi.

Dr. Park çalışma ile ilgili olarak, "bu çalışma prostat kanseri riski ile ilgili olan genetik varyantların neredeyse tamamlanmış bir listesini oluşturdu. Bundan sonraki amacımız, bu çalışmadan elde edilen bilgilerin kulllanıldığı daha güvenilir testlerin geliştirilmesini sağlamak. Böylelikle var olan prostat kanseri tarama yöntemlerine yeni bir metod eklenmiş olmasını sağlayacağız" dedi.

Daha önceki yazımda DNA metilasyonu ve epigenetik etkilerin meme kanserindeki önemi hakkında bilgiler veren bir haberi konu almıştım.

Kaynak Makale;

Al Olama AA, Kote-Jarai Z, Berndt SI, Conti DV, Schumacher F, Han Y, Benlloch S, Hazelett DJ, Wang Z, Saunders E, Leongamornlert D, Lindstrom S, Jugurnauth-Little S, Dadaev T, Tymrakiewicz M, Stram DO, Rand K, Wan P, Stram A, Sheng X, Pooler LC, Park K, Xia L, Tyrer J, Kolonel LN, Le Marchand L, Hoover RN, Machiela MJ, Yeager M, Burdette L, Chung CC, Hutchinson A, Yu K, Goh C, Ahmed M, Govindasami K, Guy M, Tammela TL, Auvinen A, Wahlfors T, Schleutker J, Visakorpi T, Leinonen KA, Xu J, Aly M, Donovan J, Travis RC, Key TJ, Siddiq A, Canzian F, Khaw KT, Takahashi A, Kubo M, Pharoah P, Pashayan N, Weischer M, Nordestgaard BG, Nielsen SF, Klarskov P, Røder MA, Iversen P, Thibodeau SN, McDonnell SK, Schaid DJ, Stanford JL, Kolb S, Holt S, Knudsen B, Coll AH, Gapstur SM, Diver WR, Stevens VL, Maier C, Luedeke M, Herkommer K, Rinckleb AE, Strom SS, Pettaway C, Yeboah ED, Tettey Y, Biritwum RB, Adjei AA, Tay E, Truelove A, Niwa S, Chokkalingam AP, Cannon-Albright L, Cybulski C, Wokolorczyk D, Kluzniak W, Park J, Sellers T, Lin HY, Isaacs WB, Partin AW, Brenner H, Dieffenbach AK, Stegmaier  C, Chen C, Giovannucci EL, Ma J, Stampfer M, Penney KL, Mucci L, John EM, Ingles  SA, Kittles RA, Murphy AB, Pandha H, Michael A, Kierzek AM, Blot W, Signorello LB, Zheng W, Albanes D, Virtamo J, Weinstein S, Nemesure B, Carpten J, Leske C, Wu SY, Hennis A, Kibel AS, Rybicki BA, Neslund-Dudas C, Hsing AW, Chu L, Goodman  PJ, Klein EA, Zheng SL, Batra J, Clements J, Spurdle A, Teixeira MR, Paulo P, Maia S, Slavov C, Kaneva R, Mitev V, Witte JS, Casey G, Gillanders EM, Seminara D, Riboli E, Hamdy FC, Coetzee GA, Li Q, Freedman ML, Hunter DJ, Muir K, Gronberg H, Neal DE, Southey M, Giles GG, Severi G; Breast and Prostate Cancer Cohort Consortium (BPC3); PRACTICAL (Prostate Cancer Association Group to Investigate Cancer-Associated Alterations in the Genome) Consortium; COGS (Collaborative Oncological Gene-environment Study) Consortium; GAME-ON/ELLIPSE Consortium, Cook MB, Nakagawa H, Wiklund F, Kraft P, Chanock SJ, Henderson BE, Easton DF, Eeles RA, Haiman CA. A meta-analysis of 87,040 individuals identifies 23 new susceptibility loci for prostate cancer. Nat Genet. 2014 Oct;46(10):1103-9. doi: 10.1038/ng.3094.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın