29 Ekim 2014

Akciğer Kanseri

sigara kanser nedeni
Akciğer kanseri günümüzde kanser nedenli ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserinden sonra ikinci sırada gözlenen akciğer kanseri, ölüme neden olan kanserler arasında üst sıradaki yerini koruyor.

Akciğer kanserinin oluşmasındaki esas nedenin, sigara kullanımı olduğu bilinen bir gerçek. Sigara akciğerlere ek olarak vücudun diğer organlarına da zarar veriyor. Ancak, sigara dumanı ile doğrudan maruz kalan akciğerler ise en fazla etkilenen organımız. Dolayısı ile sigara kullanımı hem akciğer kanseri hem de anfizem gelişimine yüksek oranda katkıda bulunuyor.




Bu iki hastalık vücudu önemli derecede etkileyerek tedavisi zor olan bir hastalık tablosunun ortaya çıkışına neden oluyor. Ancak sigarayı bırakmak için henüz geç olmuş değil, ne kadar erken sigaradan kurtulursanız akciğer işlevlerinin normale dönmesi için o kadar fazla şansınızın olduğunu unutmayın.

Sigarayı bırakmak aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de azalttığı gibi sigaranın etkili olduğu serviks kanseri, mesane ve böbrek kanserleri ile kalın bağırsak kanseri ve rektum kanserlerinin gelişme riskinin de azalmasına neden olur. Sigara kullanmasanız bile dumanına pasif bir şekilde yoğun olarak maruz kalınması da akciğer dokusunun hasar görmesi için yeterlidir. Sigarayı bırakmak sağlıklı bir yaşam sürmeniz ve kansere yakalanma riskinizi düşürmeniz için atacağınız ilk adımdan birisidir.

Sağlıklı beslenerek kanser riskini azaltabilirsiniz


Akciğer kanserini de içeren kansere yakalanma riskini azaltan diğer önemli iki adım meyve ve sebzeleri içeren sağlıklı beslenme  ve yeterli miktarda D vitamini alınmasıdır. Sigara içmeseniz bile meyve ve sebze tüketimi aynı zamanda akciğer kanserine karşı sizi korumada etkili olacaktır. Sigara ve kötü beslenme tarzı kanser oluşumunda etkili olan iki önemli nedendir.

D vitamini akciğer kanseri tedavisinde etkili olabilir


Vitamin D aynı zamanda akciğer kanserinin engellenmesi için etkilidir. Vitamin D'nin akciğer kanserinin engellenmesinde, tedavi ve sağ kalımında etkili olabileceğini bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Kandınlar da ve genç bireylerde vitamin D'nin akciğer kanserinin önlenmesinde etkili olabileceği bildiriliyor. Akciğer kanseri için ameliyat edilmiş olan hastaların vitamin D kullanmasına bağlı olarak kullanmayanlara oranla sağ kalım oranının yüksek olduğu ve iyileşme sürecinin daha iyi olduğu gösterilmiştir. Ancak unutulmamalıdır ki vitamin D'nin fazlası da zararlı olabilir bu nedenle vitamin D'yi bilinçsiz bir şekilde almak yerine güneş ışınları ile ya da kış aylarında vitamin D takviyesi ile almak etkili olabileceği gibi aşırı miktardaki vitamin D vücudun bağışıklık sistemini etkileyerek başka hastalıkların gelişmesine de neden olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmanız ve doktorunuzun tavsiyesine göre vitamin D kullanmanız sağlığınız açısından daha etkili olacaktır.
Çeşitli nedenlerle akciğer kanseri tedavi edilmesi zor olan bir kanser türüdür. Sigara kullanmış olan akciğer kanseri hastalarının vücutları uzun süreli sigara kullanılması nedeniyle zayıf düşer.

Akciğerler ve göğüs kasları işlevlerini gerçekleştirmek için yani nefes alıp verebilmek için oldukça fazla enerji harcarlar. Bu nedenle akciğer kanseri ameliyatı sonrasında bu kas yapıları fonksiyonlarını yerine getirmek ve iyileşmek için normalden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.

C vitamini ve kanserden korunmak


Akciğer kanseri tedavisinde etkili olabilecek bir diğer vitamin türü ise hepimizin bildiği Vitamin C dir. Vitamin C'nin pek çok kanser hücresinin öldürülmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Araştırıcılar yapılan çalışmalar sonucunda vitamin C'nin kanser hücrelerine toksik olduğunu ancak normal vücut hücrelerine etkisiz olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle C vitamini içeren meyvelerin tüketilmesi özellikle turunçgiller gibi, akciğer kanseri ve diğer kanserlerin engellenmesinde etkili olabilir.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz.




Diğer yazılar

Kanser Nedir ?

Besin takviyeleri zararlı mı?

Kanseri önleyen gıdalar

Kanser tedavisinde yeni bir boyut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın