30 Ekim 2014

Gece Yapılan Kanser Tedavisi Daha Etkili Olabilir


Kanser hücrelerinin çoğalmasına ilişkin son yapılan ve Nature Communications isimli bilimsel dergide yayınlanan çalışmada, Weizmann Bilim Enstitüsünde görev alan araştırıcılar, gece karanlığının tümör dokusunun büyümesi ve hücrelerin vücuda yayılmasını kolaylaştırabileceğini gösterdiler.







Araştırıcıların bu bulgusu, hücrede farklı reseptörler arasındaki ilişkiyi incelerken belirlendi. Çalışmada araştırılan bu reseptörler epidermal büyüme faktörü reseptörü (epidermal growth factor receptor, EGFR) ile glukokortikoid (glucocorticoid,GC) reseptörüdür.




Kanser tedavisinde yeni bir zamanlama


Çalışmadan elde edilen veriler incelendiğinde bazı antikanser ilaçlarının gece verilmesinin tedavi açısından daha etkili olabileceği anlaşılıyor.

Weizmann Bilim Enstitüsü Biyolojik Regülasyon bölümünden Yosef Yarden, kanser tedavisinin bir zamanlama sorunu olabileceğini söyleyerek, kanser tedavisinin çoğunlukla gündüz vakitlerinde yapıldığını ve gündüz ise vücudun bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinin yayılmasını zaten kendi kendine baskıladığını belirtiyor.

Ayrıca Dr. Yosef Yarden elde ettikleri sonuçların yeni bir tedavi önerisi olmadığını bundan  ziyade, var olan ilaçlarla yapılan tedavinin gündüz yerine gece yapıldığında daha etkili olabileceğini gösterdiğini bildiriyor.

Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz.


Kaynak Makale;

Lauriola M, Enuka Y, Zeisel A, D'Uva G, Roth L, Sharon-Sevilla M, Lindzen M, Sharma K, Nevo N, Feldman M, Carvalho S, Cohen-Dvashi H, Kedmi M, Ben-Chetrit N, Chen A, Solmi R, Wiemann S, Schmitt F, Domany E, Yarden Y. Diurnal suppression of  EGFR signalling by glucocorticoids and implications for tumour progression and treatment. Nat Commun. 2014 Oct 3;5:5073. doi: 10.1038/ncomms6073.





Son yazılar;

Akciğer Kanseri

Besin takviyelerine dikkat

Kanseri önleyen mucize besinler

Tekrarlayan kolon kanserinde biyobelirteç olarak 5 gen bulundu

Kanser tedavisinde kişiye özel yaklaşım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın