Kanser hücrelerinin çoğalmasına ilişkin son yapılan ve Nature Communications isimli bilimsel dergide yayınlanan çalışmada, Weizmann Bilim Enstitüsünde görev alan araştırıcılar, gece karanlığının tümör dokusunun büyümesi ve hücrelerin vücuda yayılmasını kolaylaştırabileceğini gösterdiler.
Araştırıcıların bu bulgusu, hücrede farklı reseptörler arasındaki ilişkiyi incelerken belirlendi. Çalışmada araştırılan bu reseptörler epidermal büyüme faktörü reseptörü (epidermal growth factor receptor, EGFR) ile glukokortikoid (glucocorticoid,GC) reseptörüdür.
Kanser tedavisinde yeni bir zamanlama
Çalışmadan elde edilen veriler incelendiğinde bazı antikanser ilaçlarının gece verilmesinin tedavi açısından daha etkili olabileceği anlaşılıyor.
Weizmann Bilim Enstitüsü Biyolojik Regülasyon bölümünden Yosef Yarden, kanser tedavisinin bir zamanlama sorunu olabileceğini söyleyerek, kanser tedavisinin çoğunlukla gündüz vakitlerinde yapıldığını ve gündüz ise vücudun bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinin yayılmasını zaten kendi kendine baskıladığını belirtiyor.
Ayrıca Dr. Yosef Yarden elde ettikleri sonuçların yeni bir tedavi önerisi olmadığını bundan ziyade, var olan ilaçlarla yapılan tedavinin gündüz yerine gece yapıldığında daha etkili olabileceğini gösterdiğini bildiriyor.
Bu yazıyı aşağıdaki bağlantıları kullanarak paylaşabilirsiniz.
Kaynak Makale;
Lauriola M, Enuka Y, Zeisel A, D'Uva G, Roth L, Sharon-Sevilla M, Lindzen M, Sharma K, Nevo N, Feldman M, Carvalho S, Cohen-Dvashi H, Kedmi M, Ben-Chetrit N, Chen A, Solmi R, Wiemann S, Schmitt F, Domany E, Yarden Y. Diurnal suppression of EGFR signalling by glucocorticoids and implications for tumour progression and treatment. Nat Commun. 2014 Oct 3;5:5073. doi: 10.1038/ncomms6073.
Son yazılar;
Akciğer Kanseri
Besin takviyelerine dikkat
Kanseri önleyen mucize besinler
Tekrarlayan kolon kanserinde biyobelirteç olarak 5 gen bulundu
Kanser tedavisinde kişiye özel yaklaşım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder