Uzmanlar, "Kolorektal kanserin erken tarama ve tanı ile büyük ölçüde önlenebilir" olduğunu bildirmekle birlikte kolon sağlığını korumaya yardımcı olmak ve bağırsak kanserlerinden korunmak için aşağıdaki tavsiyelerde bulunmaktadırlar:
- Normal risk varsa 50 yaşından başlayarak düzenli kolorektal kanseri taramaları yapılmalıdır.
- Kişisel ve ailede kolorektal veya diğer kanser öyküsünün olması, ayrıca inflamatuvar barsak hastalığı nedeni ile daha yüksek risk altında iseniz 50 yaşından önce taramaların yapılabilirliği açısından doktorunuza danışın.
- Her gün 25 ile 30 gram lifli yiyecekler tüketin - meyve, sebze, tam tahıllı ekmekler, fındık ve fasulye gibi.
- Düşük yağlı beslenin. Kolorektal kanser, doymuş yağ oranı yüksek olan beslenme tarzı ile ilişkilendirilmiştir.
- Yeşil yapraklı sebzeler gibi folat içeren gıdalar tüketin.
- Alkol ve sigarayı azaltın mümkünse bırakın. Alkol ve tütünün birlikte kullanımı kolorektal kanser ve diğer mide-bağırsak kanserlerinin gelişimi ile ilişkilidir.
- Haftada üç dört gün olmak üzere en az 20 dakika egzersiz yapın. Örneğin yürümek, asansör yerine merdivenleri kullanmak gibi ılımlı egzersiz kolerektal kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Dışkıda kan görülmesi, barsak alışkanlıklarındaki değişiklik, aşırı ve hızlı kilo kaybı, karın ağrısı ya da diğer gastrointestinal şikayetleriniz olduğunda mutlaka doktorunuza bildirin.
- Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Obezite kolorektal kanser riskinin artmasında etkili olabilir.