6 Mart 2014

Kolerektal Kanser Gelişiminde Risk Faktörleri



Kolerektal Kanser Gelişiminde Risk Faktörleri

Genetik özelliklere ek olarak belirlenmiş diğer risk faktörleri de bulunmaktadır. Kolerektal kanseri insidansı, başka bir ifade ile görülme sıklığı, endüstrileşme ve sanayileşme ile birlikte artış gösterir ki bu durum çevresel etkilerin risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Tabi ki günümüzde kolerektal kanser gelişiminde en iyi tanımlanmış ekzojen ya da dışsal - dış kaynaklı - faktör beslenme şeklidir.




  • Toplam yağ ve et bakımından zengin besinlerden oluşan diyet
  • Sigara kullanımı
  • Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (nonsteroidal anti-inflammatory drugs)
  • Alkol
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Vücut kütle indeksinin yüksek olması (yüksek BMI) ve abdominal yani karın bölgesinde yağ birikimi kolon ve kolorektal kanseri için risk faktörü olarak bildirilmişken, folat vitaminler ve sebze tüketiminin ise kolerektal kanser gelişim riskini azalttığı bildirilmiştir.





Benzer yazılar:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın