21 Ağustos 2014

Kolon Kanseriyle B Vitamini İlişkisi

Bir önceki yazımda kolon kanseri gelişimi ile ilgili olarak kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin katkısı olup olmadığından bahsetmiştim. Bu yazımda ise sizlerle lif bakımından zengin sebzelerde bol miktarda bulunan B vitamininin kolon kanseri gelişimindeki etkilerine değineceğim.

Vitaminler söz konusu olduğunda, kolon kanseri üzerine yapılan bazı araştırmalar da vitaminlerin etkileri incelenmektedir. Bu bağlamda lif bakımından zengin olan yiyecekler, koruyucu fitokimyasalları içermesinin yanında çoğunlukla çeşitli vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminlerden özellikle B vitamini büyük önem taşımaktadır. 



Bunun nedeni, B vitamininin DNA sentezini, DNA tamirini ve DNA mutasyonları açısından önem taşımaktadır. Son yapılan in vitro başka bir ifade ile kolon kanseri hücrelerine kültür ortamında analiz edilmesiyle moleküler analizlerde düşük folat düzeylerinin kolon kanseri hücrelerinin invazyon yeteneğini arttırabildiğini göstermiştir. 

Folat miktarının düşüklüğünde, gerçekleşen bu etki Hedgehog Shh sinyal iletim yolunun aktivasyonu aracılığı ile olmaktadır ki bu da NFkB yolağının uyarılması ve promotör hipometilasyonu aracılığı ile olmaktadır.





Koyu yeşil sebzelerin tüketilmesi sonucunda bu tip sebzelerde bol miktarda bulunan folik asitin yüksek düzeyde alınması kolon kanseri gelişim riskini ve adenoma oluşum riskini düşürdüğü yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak bu ilişki sadece doğal besinler ile alınan folik asit ile doğru orantılıdır. Buna karşın besin takviyeleri ile tablet şeklinde alınan folik asitin böyle bir etkisi gözlenmemiştir.

Dolayısı ile B vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi, bunların içerdiği antioksidan gibi önemli koruyucu özellikleri olan fitokimyasalların alınmasını sağladığı gibi aynı zamanda, B vitamininin sindirim sistemi yoluyla bağırsaklardan alınmasına yol açtığı için DNA üzerindeki koryucu etkilerinin de vücutta gerçekleşmesine neden olmaktadır. Bu nedenler ile bağırsakta adenom gelişim oranı azalmakta ve dolayısı ile kolon kanseri gelişmesi riskide azalabilmektedir.




İlginizi çekebilecek diğer yazılarım:

Kolorektal Kanserlerde Yaşam Tarzının Önemi
Kolon Kanserinde Quercetin Fitokimyasalının Etkileri
Kolon kanserinde fitokimyasalların önemi
Kolon Kanserinde Yeşil Çayın Etkileri
Kolon Kanserinde Curcumin Nasıl Etki Eder
Kolon Kanserinde Resveratrolün Etkileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lütfen Paylaşın